najlepsza mozzarella

Pyszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Rzecz jasna, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a wnikliwie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesłychanie reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest cały czas świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne

przystawki z mozzarellą   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

ill gusto italiano

Skąd wobec tego wziąć innowacyjny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – faktycznie warto dopłacić i radować się pysznym smakiem.