Smaczna włoska restauracja – menu i wino
Włoskie restauracje to w kraju najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, sycące i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej jemy pizze. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską smakują mniej znane potrawy takie jak tortellini, polentę czy desery włoskie.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją warto przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy trattoria korzysta z włoskich produktów, czy w karcie znajdują się też nie tak znane włoskie dania, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków oraz potrawy z wielu miejsc Włoch. W dobrej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, ale to nie znaczy, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wina z Włoch
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zapominać trunków. Posiłek w klimacie włoskim bez wyjątku powinien zawierać również aperitiff. Lampka białego wina to dla Włocha standard. autentyczna kuchnia włoska Najbardziej znane wina włoskie to toskańskie vin santo, lombardyjskie franciacorta i cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako faktycznie włoska, powinna mieć różnorodną kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć indywidualność włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film