włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

Wyjątkowa włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich możliwości, jakie oferuje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów oraz duża porcja zdrowia.

Tradycyjne włoskie potrawy

Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne dania włoskie

Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do makaronu. bianca Kraków Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.

Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też canelloni, tortellini, piada oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film